waarde bepalen bedrijf verkopen

Waarde van je bedrijf bepalen

Wil je je bedrijf verkopen en wil je daarvoor graag weten wat de waarde van al die jaren bloed, zweet en tranen zijn? Op het internet zijn veel tips te lezen over formules zoals ‘5 keer je jaaromzet’. Maar is dat nou wel echt de waarde van jouw bedrijf?

De échte waarde van jouw bedrijf

We gaan je gelijk uit een droom helpen: die formules op internet zijn niet de échte waarde van jouw organisatie. Wat de waarde dan wel is? De waarde hangt sterk af van de persoon die geïnteresseerd is in het kopen van jouw bedrijf. Kan hij of zij daarmee de business van de huidige organisatie vergroten? Of hebben ze hierdoor een concurrent minder? Voor deze persoon is het van groot belang en zal zeker veel omzet opleveren op de lange termijn.

Een goede voorbereiding = het halve werk

We snappen dat het ook dan nog niet altijd makkelijk is om de knoop door te hakken. Want welk geldbedrag zorgt nou voor een happy exit? Een bedrijfsovername adviseur kan je daarbij helpen. Samen met een goede adviseur kijk je niet alleen waarom je jouw bedrijf wil verkopen, maar kijk je ook naar de gevolgen van de verkoop. Wat gaat er gebeuren met je personeel? En ga je het pand apart verkopen, of zit dit in het totaalpakket? En nog veel belangrijker: wat zijn jouw persoonlijke doelen? Wat wil jij doen na de verkoop van datgene waar jij jarenlang hard aan hebt gewerkt?

Een happy exit

Alles samen op een rijtje gezet? Dan zijn jullie er klaar voor! De onderhandeling hangt of staat door een goede voorbereiding en wie zijn emoties het langst in bedwang kan houden, “wint” de onderhandeling. Ook daar kan een adviseur je goed in ondersteunen. Laat je niet ompraten door de potentiële koper. Is hij niet bereid om het bedrag te betalen wat jouw bedrijf daadwerkelijk waard is? Wees niet bang om ‘nee’ te zeggen. Het gevoel wat jij er aan over houdt, is datgene wat telt.

About the Author

Redactie

Het team van De-red-actie.be houdt zich dagelijks bezig met de nieuwste trends en ontwikkelingen waar wij dagelijks mee te maken hebben. Wij doorbreken elke taboe en maken moeilijke vraagstukken begrijpelijk.

You may also like these